Microsoft ontwikkelt antispamtechnologie

Microsoft werkt aan een nieuwe technologie die de echtheid van een mailadres moet verifiëren. De fabrikant bindt hiermee de strijd met spam aan.

Microsoft-topman Bill Gates heeft de standaard voor de antispamtechnologie - genaamd Caller ID for E-mail - dinsdag voor het eerst aan de wereld getoond tijdens de RSA Conference in San Francisco.

Caller ID is een mechanisme dat het zogenoemde spoofing moet tegengaan, een door spammers gebruikte methode om op grote schaal commerciële mail te versturen uit naam van anderen.

 

Werking

De technologie, die gebaseerd is op open standaarden, werkt volgens de bedenkers even simpel als effectief. Als eerste moeten de beheerders van mailservers de in dns (domain name system) vermelde ip-adressen van hun verzendende servers opnemen in een soort ip-telefoonboek.

De ontvangende kant van de mailservers moet vervolgens zodanig worden ingesteld dat deze bij 'binnenkomst' van een mailtje verifieert of het bewuste mailadres gekoppeld is aan het verzendende ip-adres.

Op deze manier kan het systeem voor de daadwerkelijke aflevering van het mailtje controleren of de afzender 'gerechtigd' is om te mailen. Dit concept is vergelijkbaar met nummerweergave (de Nederlandse term voor Caller ID), waarbij mensen zien wie er belt en de keus hebben om het telefoontje te beantwoorden.