'Breedband in Europa groeit explosief'

Steeds meer Europeanen kiezen voor breedband. Het aantal breedbandaansluitingen in de EU is in een jaar tijd met 80 procent gestegen.

De groei van breedband in Europa heeft hiermee die van de Verenigde Staten overtroffen. Dit komt door de concurrentiewerking in diverse EU-lidstaten, zo blijkt uit een rapport van de Europese Commissie.

Hoewel de opkomst van breedband bemoedigend is, merkt de Commissie wel op dat er voor de diverse overheden een taak is weggelegd als markten niet in staat blijken de noodzakelijke investeringen te doen.

"Een bredere en snellere toegang tot internet is essentieel wil de informatiemaatschappij zijn beloften volledig kunnen inlossen", stelt Eurocommissaris Erkki Liikanen.

"Het gaat niet om systemen en technologie, maar om oplossingen voor de burger, het bedrijfsleven en de overheid. De groeicijfers zijn indrukwekkend, maar we moeten het tempo erin houden."

Begin dit jaar maakte zo'n 6 procent van de bevolking van de EU gebruik van breedband. Dit gebruik is echter vooral beperkt tot de stedelijke gebieden, zo constateert de EC.

Traditioneel doen de noordelijke lidstaten van de Europese Unie het op internetgebied beter dan de zuidelijke lidstaten. Ook in de begin deze maand toegetreden lidstaten is het breedbandgebruik nog niet zo wijdverbreid als in de vijftien oorspronkelijke lidstaten.